Projekt ReGreeneration - Ljubljana sledi Parizu

22. 1. 2024

Mestna občina Ljubljana je pristopila k partnerstvu pri projektu ReGreeneration, kjer bomo po vzoru Pariza testirali novo programsko opremo in izvedli virtualne simulacije scenarijev urejanja prostora ob Ljubljanici na območju med Špico in Rakovo Jelšo.

Ljubljana 160425 Spica in Gruberjev pristan DRON foto STA
Foto: STA

Projekt ReGreeneration je osnovan kot partnerstvo devetih evropskih mest, ki bodo skupaj oblikovala in preizkusila rešitve za obnovo degradiranih mestnih območij.

Glavni cilji projekta vključujejo krepitev odpornosti na podnebne spremembe, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov ter oživitev lokalnega ekosistema s participativnim pristopom. V projektu bodo sodelovali strokovnjaki z različnih področij, vključno s področja geoinformatike in digitalnih dvojčkov, urbanizma, arhitekture, oblikovanja krajine, sociologije ter ekonomije. Vključevali se bodo v različne projekte, ki se bodo izvajali v Parizu, Barceloni, Alverci in Bukarešti, njihove modele in scenarije rešitev pa bodo nato testirala mesta Ljubljana, Rim, Gent, Segrate in Lappeenranta.

V projektu se je povezalo kar 24 partnerskih organizacij, ki bodo sodelovale pri pripravi aktivnosti in tako prispevale k ustvarjanju znanja, ki ga bo mogoče uporabiti v številnih mestih za reševanje različnih izzivov.

Testiranje modelov, virtualnih simulacij in druge projektne aktivnosti se bodo v Ljubljani začele odvijati konec leta 2024.

Projekt je financiran iz programa Horizon Europe.